3 bekas tong drum atau seumpama yg bertutup
Bekas A> Larutan masin:
cebisan syur-sayur kulit buah dicampurkan dalam air bersih dan campur garam.(SIMPAN 4 HARI)
Bekas B> Tauhu,Tempe dan gula merah.Boleh tambah cendawan atau dadih campur air(SIMPAN 4 HARI)
Bekas C> Sekam Padi dan Dedak ayam
Kedua larutan A dan B dicampur kepada bekas C dan simpan atau peram 2 hari.Jika berlaku penapaian(panas) bemakana proses baja anda berjaya.Sila tambah nasi basi,sisa sayur dan sisa buah2an dan daging selang beberapa hari gaul dan buka penutup supaya berlaku pengudaraan.ada baiknya jutup dengan kain jarang supaya tikus dan binatang lain tidak mengganggu proses ini.mudah sgt kan...cubalah.
SISA DAPUR JADI BAJA....
Bekas A> Larutan masin:
cebisan syur-sayur kulit buah dicampurkan dalam air bersih dan campur garam.(SIMPAN 4 HARI)
Bekas B> Tauhu,Tempe dan gula merah.Boleh tambah cendawan atau dadih campur air(SIMPAN 4 HARI)
Bekas C> Sekam Padi dan Dedak ayam
Kedua larutan A dan B dicampur kepada bekas C dan simpan atau peram 2 hari.Jika berlaku penapaian(panas) bemakana proses baja anda berjaya.Sila tambah nasi basi,sisa sayur dan sisa buah2an dan daging selang beberapa hari gaul dan buka penutup supaya berlaku pengudaraan.ada baiknya jutup dengan kain jarang supaya tikus dan binatang lain tidak mengganggu proses ini.mudah sgt kan...cubalah.
SISA DAPUR JADI BAJA....
No comments:
Post a Comment